Skip to content

Stężenie Retinolu w surowicy i ryzyko złamania ad 6

1 miesiąc ago

556 words

Retinol w surowicy był pozytywnie związany zarówno z przyjmowaniem witaminy A w diecie, jak i z suplementacją witaminy A w większości badań12,20-23, ale nie u wszystkich.24 Podobnie jak w dwóch poprzednich badaniach epidemiologicznych dotyczących diety, porównywaliśmy ryzyko złamania u osób, które miały szacowane spożycie witaminy A w diecie powyżej 1,5 mg na dobę z ryzykiem wśród tych, których spożycie wynosi mniej niż 0,5 mg na dzień. Wszystkie trzy badania wykazały, że ryzyko zwiększyło się o około dwa razy wśród osób z najwyższą kategorią spożycia witaminy A. Głównymi źródłami pokarmowymi retinoidów są ryby, wątroba i produkty mleczne, a także wzbogacona żywność (w Szwecji, margaryna i niskotłuszczowe produkty mleczne). Niewielka część karotenoidów z warzyw i owoców jest również przekształcana w retinol.25 Dietetyczna witamina A jest wchłaniana z jelita i transportowana do wątroby przez chylomikrony. Witamina A jest przechowywana w wątrobie w postaci estrów retinylu, ale jest mobilizowana z wątroby jako retinol, zwykle związana z białkiem wiążącym retinol. Retinol jest uwalniany do komórek docelowych i przekształcany w kwas retinowy, który wywiera swoje działanie przez wiązanie ze specyficznymi receptorami jądrowymi.26 Receptory retinoidowe zidentyfikowano zarówno w osteoblastach27, jak i osteoklastach.28,29 Kwas retinowy hamuje aktywność osteoblastów i stymuluje tworzenie osteoklastów in vitro. 29,30
Tylko niewielka część krążącej witaminy A jest zwykle w postaci estrów retinylu. 31 W dużym badaniu przekrojowym analiza liniowa nie wykazała związku między estrami retinylo w surowicy w stanie na czczo a gęstością kości.32 Jednak estry retinylu w surowicy może po prostu odzwierciedlać przejściowy nadmiar witaminy A zamiast długoterminowego przyjmowania witaminy A i jej przechowywania. Badania kinetyki plazmy wykazały, że klirens estrów retinylu w surowicy różni się istotnie od jednej osoby do drugiej, 33-35 przy średnim wzroście klirensu o ponad 50 procent w okresie 12 godzin po umiarkowanym spożyciu witaminy A (1,0 do 1,5 mg). 36 Ponadto, u pacjentów z toksycznością witaminy A, estry retinylu w surowicy zmniejszają się znacznie szybciej niż retinol w surowicy po zaprzestaniu suplementacji witaminą A31.
Retinol w surowicy jest dodatnio związany z wiekiem, masą ciała, lipidami w surowicy, stanem społeczno-ekonomicznym i niewydolnością nerek i jest negatywnie związany z paleniem, spożywaniem alkoholu, infekcjami i przewlekłymi chorobami wątroby.18,19,23,37,38 Z wyjątkiem w przypadku lipidów i infekcji w surowicy, wszystkie te czynniki wpływają również na ryzyko złamania. 39-43 Kiedy kontrolowaliśmy te możliwe zmienne towarzyszące, znaleziono tylko małe efekty. Mężczyźni z wysokim poziomem retinolu w surowicy wykazywali podwyższony poziom lipidów we krwi, dobrze znany efekt uboczny leczenia witaminą A44 lub retinoidami45, a także wysoki poziom wapnia w surowicy, który można przypisać mobilizacji wapnia z kości.
Długotrwałe przyjmowanie dużych ilości witaminy A może prowadzić do hiperkalcemii.46 W ten sposób można uznać, że wapń w surowicy odgrywa rolę w rozwoju osteoporozy.46,47 Jednakże, ponieważ w naszym badaniu nie mierzono stężenia D w surowicy, nie można wykluczyć możliwość, że jednoczesne nadmierne przyjmowanie witaminy D przyczynia się do wzrostu stężenia wapnia w surowicy
[więcej w: poradnia leczenia osteoporozy, masaż limfatyczny cena, wyszukiwarka skierowań nfz ]
[hasła pokrewne: lekarz medycyny pracy iława, ośrodki uzależnień od alkoholu, dyżury aptek stargard ]

0 thoughts on “Stężenie Retinolu w surowicy i ryzyko złamania ad 6”