Skip to content

Stężenie Retinolu w surowicy i ryzyko złamania

1 miesiąc ago

219 words

Chociaż badania na zwierzętach i badania epidemiologiczne wskazują, że wysokie spożycie witaminy A wiąże się ze zwiększoną kruchością kości, do tej pory nie zastosowano biologicznego markera statusu witaminy A do oceny ryzyka złamań u ludzi. Metody
Zapisaliśmy 2322 mężczyzn w wieku od 49 do 51 lat w populacyjnym badaniu kohortowym z udziałem populacji. Retinol w surowicy i beta-karoten analizowano w próbkach pobranych podczas rekrutacji. Złamania zostały udokumentowane u 266 mężczyzn w ciągu 30 lat obserwacji. Analiza regresji Coxa została wykorzystana do określenia ryzyka złamania w zależności od poziomu retinolu w surowicy.
Wyniki
Ryzyko złamania było najwyższe u mężczyzn z najwyższym poziomem retinolu w surowicy. Analiza wieloczynnikowa ryzyka złamania w najwyższym kwintylu dla retinolu w surowicy (> 75,62 .g na decylitr [2,64 .mol na litr]) w porównaniu ze środkowym kwintylem (62,16 do 67,60 .g na decylitr [2,17 do 2,36 .mol na litr]) współczynnik proporcji wynosił 1,64 (przedział ufności 95%, 1,12 do 2,41) dla dowolnego złamania i 2,47 (przedział ufności 95%, 1,15 do 5,28) dla złamania biodra. Ryzyko złamania było dalej zwiększone w najwyższym kwintyle dla retinolu w surowicy. Mężczyźni z poziomem retinolu w 99. percentylu (> 103,12 .g na decylitr [3,60 .mol na litr]) mieli ogólne ryzyko złamania, które przekraczało ryzyko wśród mężczyzn z niższymi poziomami siedem razy (P <0,001). Poziom beta-karotenu w surowicy nie wiązał się z ryzykiem złamania.
Wnioski
Nasze wyniki, które są zgodne z wynikami badań na zwierzętach, a także z badań dietetycznych in vitro i epidemiologicznych, sugerują, że obecne poziomy suplementacji witaminą A i wzmocnienia żywności w wielu krajach zachodnich mogą wymagać ponownej oceny.
Wprowadzenie
Witamina A w dużych dawkach stymuluje resorpcję kości i hamuje tworzenie kości. Efekty te zostały wykazane na podstawie danych in vitro oraz występowania spontanicznych złamań w badaniach na zwierzętach.1 Ponadto wysokie spożycie witaminy A zwiększa ryzyko deformacji szkieletu w ludzkich płodach.2 Istnieją znaczne różnice między krajami Średnie spożycie witaminy A. W badaniu wzorców żywieniowych w Europie spożycie witaminy A w Skandynawii było nawet sześciokrotnie wyższe niż spożycie w Europie południowej.3 Ryzyko złamania szyjki kości udowej u Szwedki wynosi około dwa razy więcej niż u kobiety w Anglii lub Holandii4 – obserwacja, której nie da się łatwo wytłumaczyć stylem życia, czynnikami genetycznymi, klimatem czy długowiecznością .4,5 Trzy raporty – jedna przez nas6 i dwie grupy w Stanach Zjednoczonych7,8 – mają wskazywało na zwiększone ryzyko złamania biodra. 66,7 i małej gęstości kości. 8 u kobiet z wysokim spożyciem witaminy A w diecie, chociaż jedno z badań wykazało również zwiększoną utratę masy kostnej przy niskim poziomie spożycia.8 Jednak biologiczne markery ret status inolu nie został dotychczas oceniony pod kątem ryzyka złamania. Wykorzystaliśmy dane z podłużnego, populacyjnego badania kohortowego do zbadania zależności między poziomem retinolu w surowicy i późniejszym ryzykiem złamania u mężczyzn.
Metody
W latach 1970-1973 zaprosiliśmy wszystkich 2841 mężczyzn urodzonych między 1920 a 1924 rokiem i mieszkających w gminie Uppsala w Szwecji, aby wzięli udział w badaniu zdrowia, badanie Uppsala dla dorosłych mężczyzn
[patrz też: usg ginekologiczne kraków, psychoterapia bielsko, witamina d3 cena badania ]
[hasła pokrewne: usg płuc, clexane ulotka, nzoz bydgoszcz ]

0 thoughts on “Stężenie Retinolu w surowicy i ryzyko złamania”